srijeda, 24. svibnja 2023.

Moćni okus

  .. bruschette
Bruschetta - talijansko jelo koje se danas, kao i sve ostalo talijansko, poslužuje diljem svijeta u najrazličitijim varijantama i prigodama.
Uz njih odlično idu komadići svježe rajčice koje treba posuti začinima, a nisu loši ni oni s raznim namazima; ribljim, sirnim, povrtnim.
Uglavnom, odlični su s gotovo svime što Vam padne na pamet.
Bruschette najčešće radim od integralnog francuza. Mogu se raditi i od običnog francuskog kruha, ali to mi je nekako dosadno. Osim što mi je zanimljivije, integralno je i zdravije.
Uglavnom, u obzir dolazi bilo kakvo pecivo ili bilo kakav kruh, a ako hoćemo da baš budu mali okruglasti tu su francuz, talijan ili čak lizika. Bruschette ispadnu najbolje ako pecivo nije upravo stiglo iz pekare.
Vrlo jednostavno se spremaju, a idealni su za goste koji stižu bez najave ili se najavljuju u zadnji čas.
Pogotovo ako ste raspoloženi takve goste nagraditi moćnim okusima bruschetta ;)
Ovaj recept za bruschette je osnova za mnoge druge vrste bruschettea koje onda možete  kombinirati s raznim namazima, uljima, umacima, pa voćem, povrćem...
Za ove bruschette, koje su same po sebi moćnog okusa, će nam trebati:
  • integralni francuski kruh,
  • maslinovo i/ili cbd ulje,
  • češnjak,
  • svježi bosiljak,
  • sol,
  • papar.
 Zagrijemo pećnicu na 180° - 200° . Francuz narežemo na šnite debele oko 1 cm, a zatim šnite poredamo na lim, pleh obložen papirom za pečenje. Pečemo ih desetak minuta.
Dok se šnitice peku pripremimo češnjak kojim ćemo prijeći preko kruha. Prepolovimo režanj češnjaka ili više njih i polovicama natrljamo šnitu po šnitu vrućeg, prepečenog francuza.
Posolimo, popaprimo i pospemo sitno nacjeckanim bosiljkom.
Ja često nasjeckam češnjak i komadiće utrljam u šnitice, ali to ovisi o tome u kom smjeru dan ide. Vi odlučite ;
Sada ih je samo još potrebno preliti s par kapi maslinovog ili nekog drugog dobrog ulja i naši brusketi su gotovi.
Ovako pripremljeni brusketi jako su ukusni, a mogu se doraditi dodavanjem raznih sastojaka.
Ti sastojci su uglavnom namirnice karakteristične za mediteransku kuhinju, pa je to vrlo često rajčica, pršut, povrće, razni sirevi ...
Osim integralnih peciva, ja jako volim i sa svime koristim kurkumu, tako da niti ovo ne prolazi bez tog zlata iz prirode.

Što još reći? Grickajte i uživajte ;)