srijeda, 6. siječnja 2016.

Detoksikacija i točka

Krajem prosinca i u siječnju često pretjerujemo u piću i jelu, pa se tijekom blagdana osjećamo iscrpljenima i tromima. Zbog toga onda znamo pribjegavati raznim režimima ne bismo li skinuli nakupljene kilograme.
Ali nisu nam potrebne drastične mjere da bismo se riješili nakupljenih toksina.
Za tako nešto dovoljno je samo nekoliko dana pripaziti na prehranu i provesti laganu detoksikaciju ili restart organizma.
Svi znamo da je važno unositi što više povrća i voća, a smanjiti unos mesa, pogotovo crvenog, mesa. Kod čišćenja organizma dobro je piti puno tekućine, a najbolji i prvi izbor je voda i biljni čajevi. Kavu i alkohol trebali bismo izbjegavati.
Namirnice idealne za detoksikaciju trebaju u sebi imati dovoljno minerala, vitamina i prehrambenih vlakna.
O odličnim namirnicama, koje su naši odlični saveznici tijekom postblagdanskog čišćenja organizma, možete pročitati ovdje, na Sretnim receptima, pa iznosim nekoliko odličnih načina za detoksikaciju organizma.
Prvi je zeleno povrće.
Dok provodimo detoksikaciju jako je važno jesti što više zelenog povrća kao što su brokula, kelj, kupus i krastavci. Bacimo se na onih 50 nijansi ... Vitamini i minerali, iz zelenog povrća, pomažu organizmu regulirati procese i izbaciti toksine. Oni čuvaju i imunitet što je, tijekom zimskih mjeseci, jako važno. 
Zatim je tu slatko povrće.
Slatko povrće, kao što je batat, mrkva, repa ili bundeva odlično je povrće baš za provođenje detoksikacije. To povrće smanjuje našu želju za slatkim jer je i ono samo slatko.
Slatko povrće sadrži beta karoten i vitamin A koji su važni za očuvanje imuniteta, a čuvaju zdravlje očiju i kože. 
Ovdje su i cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice poput ječma, zobi, prosa i majke svih žitarica quinoe jako su zdrave, a dobro ih je jesti tijekom detoksikacije jer nas drže sitima. Satima! Vlakna iz tih žitarica pomažu nam kod izbacivanja toksina. 
Uvijek važna voda. Zimi nam je koža isušena zbog hladnoće i suhog zraka oko nas, pa joj je potrebna posebna njega, i izvana, ali i iznutra. Zato pijemo što više tekućine. Voda hidratizira naš organizam i pomaže izbacivanju otrova iz tijela. Uz vodu odlično je piti nezaslađene biljne čajeve kao što je zeleni čaj i kamilica. 
Naravno, trebamo biti što aktivniji i vježbati jer se znojenjem također izbacuju mnogi toksini, a dobro je i za naše zdravlje. Zato vježbamo pilates, jogu, ili jednostavno trčimo ili šetamo. 
Koristimo maslinovo ulje i/ili repičino ulje
Trebalo bi izbjegavati mliječne proizvode i šećer.
Ako to već niste počeli raditi, umjesto šećera, počnite koristiti prirodne zaslađivače poput Zelenog dragulja prirode - stevije ili meda.
Umjesto kravljeg mlijeka koristimo zobeno ili bademovo mlijeko.
Najvažnija stvar kod detoksikacije organizma je dosljednost.
Znači samo trebamo biti uporni i točka.
T o č k a .  ;