petak, 8. siječnja 2016.

Šarena indijska kuhinja

Indija me, preko kuhinje, začina, čitanja o kulturi, meditacijama i ... naprosto konstantno osvaja. Itekako bih voljela jednom, dvaput, triput..... tamo  otići.
Ovdje ću najviše o kuhinji iako u Indiji ima i drugih prezanimljivih stvari. 

U indijskoj kuhinji nema po svaku cijenu pridržavanja recepata nego su dozvoljene sve kombinacije. Svaka indijska regija njeguje svoje specifičnosti, a svima zajedničko je upotreba najrazličitijih začina. 
U Indiji je vegetarijanstvo način života. Krava je sveta životinja (da je bar i kod nas), pa je oduzimanje života kravi ili trgovina kravljim mesom kažnjivo zakonom i tako se kravlje meso ne nalazi na indijskim stolovima. Ako netko i jede meso u Indiji može birati izmedju janjetine i piletine.
U indijskom domu bi nas prvo ponudili indijskim čajem i vodom. Zatim slijedi vegetarijanski slatkiš i ukusan vegetarijanski obrokom. Obroci su najčešće neko jelo od povrća - sabdjij, leća i beskvasni kruh – puri, chapatti ili paratha.
U slastičarnama možemo birati između desetina ili čak stotina vrsta kolača, svaki kolač je poseban na svoj način i drugačiji, a najčešće su ukrašeni indijskim oraščićem ili pistacijama, a odličan okus im daje kardamon koji je nezamjenjiv začin u indijskim poslasticama.
U Indiji su glavni začini papar, kim, zeleni i crveni čili, cimet, korijander, klinčić, mali i veliki kardum, lovorov list, kardamom, šafran, methi, hing i meni uvijek najdraža (za mozak odlična)  kurkuma.
Osim začina koristi se i aromatično povrće kao što je luk, đumbir i češnjak.
Znanje o okusima savršeno je utkano u indijsko tradicionalno kulinarstvo. Okusa sam se dotakla u postu Sve strane okusa 1 i 2, a Indija Znanje o okusima idealno primjenjuje u svakom receptu.
No, vraćam se na curry koji je zaštitni znak Indije.
Općenito se pod nazivom curry kriju brojna jela kojima specifični začini i začinske mješavine daju papren okus. Ponekad su to i nama poznate mješavine kao žuti curry ili garam masala, a ponekad su to složene kombinacije karakteristične za pojedine kulture.
Curry je mješavina od 6 do čak 30 začina, pa su tu korijander, kurkuma, kardamom, kumin, čili ... 
Okus mu je snažan, ponekad ljut, ali začini koji su u njemu imaju ipak jaču aromu kada se koriste svaki za sebe. Koliko je curry prah ljut ovisi naravno o kombinaciji začina koji su u njemu smiješani, a intezitet ljutine se uvijek podešava okusu onog koji jede.
Curry prah nam pospješuje probavu, a sadrži i antioksidanse. Neki začini u curryu djeluju protuupalno i antibakterijski. Curry snizuje razinu šećera i kolesterola u krvi te spriječava nastajanje krvnih ugrušaka.
U tradicionalnim kuhinjama je upravo izbor začina za svako jelo pitanje regionalne ili nacionalne kulturne baštine.
Na zapadu se curry priprema uz dodatak gotovih začinskih mješavina, karakterističnih nivoa ljutina i boja. Tu govorimo o žutom curryju koji je skoro slatkastog okusa i arome koju mu daje kurkuma, zatim o zelenom curryju koji je malo ljut, i o crvenom curryju koji ima najviše paprenih sastojaka, a njegova boja nam govori da su mu je dodatak čili papričica. S curryjem se u kuhinji spremaju curry jela od peradi, povrća, ribe i mesa.
Zatim  su tu jela s jajima i sirom, jela od povrća i riže, te razni umaci i preljevi za salate, a u svima dominira curry.
Nabrojati sve kombinacije koje se kriju iza naziva curry je nemoguće, ali svaka od njih je na svoj način posebna. 
Svaka curry kombinacija nosi svoju priču i svoju aromu.