petak, 26. kolovoza 2016.

Čili umak


Studija grupe međunarodnih istraživača glasi: „analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“.
Znači dokazano je kako svakodnevno konzumiranje začinjene i ljute hrane smanjuje oboljevanje od smrtonosnih bolesti i omogućuje dulji život.
Postoji zaštitni utjecaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje.
S obzirom da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca iz ljutih papričica s antioksidativnim i antiupalnim djelovanjem, koja pomaže pri mršavljenju, danas ćemo jesti nešto ljuto.
Radimo umak od čili /chili/ papričica za koji nam treba sljedeće:
  • 340 g svježih čili papričica,
  • 2 dcl bijelog vinskog octa,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 2 žlice smeđeg šećera,
  • malo soli.
Čili papričice očistimo od peteljki, pečeni češnjak očistimo od ljuske. Ubacimo ih u multipraktik u kojem ih usitnimo.
Pečeni češnjak ćemo dobiti ako glavici češnjaka odrežemo vrh, posolimo ga, premažemo maslinovim uljem i zamotamo u alu-foliju. Takvog ga stavimo u pećnicu na 200° C, oko 45 minuta. Kad je gotov istisnemo ga iz ljuski.
Pomiješamo bijeli vinski ocat, sol i šećer, stavimo ih u malu posudu u kojoj ih zagrijemo do vrenja. Povremeno promiješamo dok se šećer ne otopi, pa ostavimo nek` se ohladi.
Promiksani čili i češnjak stavimo u staklenku, pa prelijemo mješavinom octa, soli i šećera. Čili smjesa trebala bi biti potpuno prekrivena.
Zatvorimo staklenku koja u frižideru može stajati od 3 mjeseca do cijele godine.
A zasladiti se uvijek možemo s Čoko-čili kuglicama ;)