petak, 2. lipnja 2017.

Antiinflamatorne namirnice 10

Zdrava hrana je odličan početak spriječavanja kroničnih upala koje su često u društvu zdravstvenih problema kao što je pretilost, artritis, rak, razne srčane bolesti, depresija... 
Nije moguće spriječiti baš sve uzroke upala, ali možemo pokušati smanjiti njihove simptome. Starenjem imunološki nam sustav polako slabi i upale su sve češće, no to nam mora biti samo motiv za unošenje zdravije hrane u naš organizam. Znači, ne sliježemo ramenima i ne predajemo se godinama, već unosimo, jedemo, trošimo zdravu i još zdraviju hranu ;)
A to bi, u stvari, trebalo biti prilično jednostavno.
Trebamo samo zamijeniti prerađene namirnice i alkohol hranom koja smanjuje ili sprječava upale.
U raznim grickalicama, prerađenoj hrani i u proizvodima u koje se dodaje šećer ima puno, previše rafiniranih ugljikohidrata, a baš su oni povezani su s kroničnim upalama.
Upalama također pridonose mliječni proizvodi i crveno meso, pa izbjegavanjem takvih proizvoda možemo smanjiti učinke upala. Dodavanjem hrane koja smanjuje, reducira i pomaže kod raznih nevidljivih i vidljivih upala dodatno smanjujemo rizik od kojekakvih bolesti i poboljšavamo zdravlje.
Zato ovdje imamo 10 namirnica odličnih baš za smirivanje i obuzdavanje raznih upala koje u nama žare i pale. 

U 10 najantiinflamatornijih namirnica spadaju:

1. Na prvom mjestu je, naravno; Kurkuma
Moglo se primjetiti koliko se divim i cijenim Kurkumu koja je preodlična za naš mozak i pamćenje, a eto ima i više od dvadeset protuupalnih sastojaka. Tako da se svi moraju potruditi dodavati jelima i trošiti Zlato moje zlatno i točka ;)

2. Na drugom mjestu je prefini losos. Losos nam daje popriličnu
dozu omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalu, a uz to smanjuju i šanse za srčane bolesti, rak, astmu, autoimune bolesti.
U slučaju da nema lososa, poslužit će nam i tuna, sardina, skuša.

3. Evo nam i ukusnih badema. Bademi su kao i losos prepuni omega-3 masnih kiselina, a imaju i vitamin E koji također štiti tijelo od upala.

4. Tu je i povrće tamno zelenih listova, naravno. To su kelj, špinat, brokula i endivija koji imaju visoke razine vitamina E koji nam pomaže kod upala. No, za borbu s upalama nema bolje stvari od vitamina K koji se nalazi u zelenim listovima, ali i u ovih 50 nijansi.
Vitamin K k`o Kelj ;)

5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i polifenolima. Razna istraživanja dokazuju kako je maslinovo ulje, u borbi protiv upala, podjednako dobro kao aspirin ili ibuprofen.
Ili CBD ulje.
Repičino ulje iz posta Skandinavska kuhinja isto je ovdje.
Tu je i ulje avokada koje ima slična svojstva kao maslinovo ulje, a s obzirom da se počinje dimiti pri višim temperaturama za kuhanje je još bolje.

6. Češnjak
Na ovom blogu vjerojatno više nema potrebe spominjati češnjak, ali domaći i sva njegova blagotvorna svojstva na naš organizam. Ono zbog čega ga posebno volimo je to što je sjajan dodatak svakom jelu, a kuhajući ga još pojačavamo njegova antioksidativna svojstva.
Ovdje imamo naravno i luk koji je isto jak pri borbi s upalama.

7. Tu je i zeleni čaj.
Zeleni,  ali i crni čaj sadrže biljne spojeve koji su dobri protiv upala. Zeleni čaj ima odlična protuupalna svojstva.

8. Kiseli kupus
Fermentirana hrana kao što je kiseli kupus ili zelje začinjeno jabučnim octom odlično je sredstvo u borbi protiv upala. Kiseli kupus koji isto sadrži vitamin K potrebno je često koristiti u našoj kuhinji.

9. I tofu je ovdje.
Namirnice na bazi soje imaju omega-3 masne kiseline i izoflavone koji pomažu kod upala. Ako niste ljubitelj tofua, za protuupalni učinak je dobar bilo koji proizvod od soje, ali zašto ne probati Tofu u povrću.

10. Nikako ne mogu i ne smijem preskočiti prekrasne borovnice.

Borovnica ima tako lijepu boju zahvaljujući antioksidantima koji su nam odlični saveznici pri borbi s upalama.
Ako u našem dućanu nema borovnica, mogu nam poslužiti i maline ili jagode. 


Sve to voće ne gubi antioksidativna svojstva čak ni kad je bilo smrznuto.

Naravno, uz sve ovo, nemojte zaboravljati na svemoguće začine!