subota, 2. lipnja 2012.

Ne jedemo kruh. Pa što onda jesti?

To sam se barem ja pitala pri prelasku na Paleo dijetu, u početku.
Probat ću vam objasniti čega bi se pri Paleo prehrani trebalo pridržavati.
Znači:
- ako jedemo Paleo, dobro je da je hrana bude bogata masnoćama, no umjereno s proteinima životinjskog podrijetla, a također vrlo oprezno i s ugljikohidratima.  
Kalorije ne moramo brojati, kao ni ograničavati količinu hrane na tanjuru.
Konzumirati se smiju neograničene količine masnih kiselina kojih ima kokosovo ulje i pročišćeni maslac do kojeg se dolazi topljenjem. Goveđi loj, svinjska i pačja mast ako se dobivaju od zdravih, prirodno uzgojenih životinja, također su dobri. Maslinovo ulje i ulje avokada i makadamije dobri su kao dodatak salati ili kao preljev na hrani, ali ne za kuhanje.
Treba jesti crveno meso i meso peradi, jaja, svinjetinu, iznutrice (bubrege, srce, jetricu), svježe ulovljene ribe i školjke. Masnije dijelove nije potrebno izbjegavati jer hrana bogata proteinima treba sadržavati i masnoće. Praktično bi bilo naučiti pripremati temeljce ili mesne juhe.
Paleo dijeta traži i prehranu bogatu svježim ili smrznutim povrćem. Može se skuhati ili jesti sirovo, servirano s masnoćama. Slatki krumpir tj. batat dobar je izvor netoksičnih ugljikohidrata.
Voće i orašaste plodove treba jesti u manjim količinama. Preporučuje se konzumacija voća koje sadrži manje šećera i bogato je antioksidansima. U takvo voće spadaju razne vrste paleo prehrana, a voća (berry). Orašasti plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama su također poželjni, a oni koji imaju nisku razinu zasićenih masnih kiselina također. U tu vrstu spada makadamija.
Ukoliko netko ima, kao ja, autoimunu bolest, problem s probavom ili brže želi izgubiti kilograme neka ne jede voće i orašaste plodove.
U Paleo prehrani podrazumijeva se konzumacija mesa životinja koje se hrane travom i sijenom, a uzgojene su na domaćinstvima prirodnim načinom.  Nikako životinje uzgojene na industrijskim farmama. Ako takvo meso ne možemo pronaći, preporučuju se krti komadi mesa koje ćemo  obogatiti masnoćom tako da pri pripremi koristimo kokosovo ulje, maslac ili pročišćeni maslac.
Preporučuje se konzumacija organski uzgojenog povrća i voća.
Iz prehrane trebamo izbaciti žitarice i leguminoze, i to ponajprije  pšenicu, ječam,  kikiriki, smeđu rižu, soju, zob, crveni, šareni i bijeli grah kao i zelenobijeli indijski grah.
Iz prehrane izbacujemo i biljno, hidrogenizirano i poluhidrogenizirano ulje, što uključuje margarine, sojino ulje, ulje od kikirikija, ulje kukuruza, ulja repice i šafranike kao i suncokretovo ulje.
Paleo dijeta strogo zabranjuje šećer, sokove u tetrapaku i gazirana pića.
Sve mliječne proizvode, osim maslaca i vrhnja za kuhanje, također moramo izbaciti iz prehrane.
Pravilo Paleo dijete jest da jedemo kada osjetimo glad i nepotrebno je brinuti se ako smo preskočili objed ili dva. Ne moramo se držati pravila, trebamo se ponašati prirodno i slušati vlastito tijelo.
Ako se držimo pravilne Paleo prehrane, jako je važno da našem tijelu tj. organizmu omogućimo dovoljno sna i da pokušamo što više stresa eliminirati iz naše svakodnevice. Ja npr. meditiram, redovno. Skoknem do alfa stanja obavezno ;) svaki dan.
Dobro je pokušati ujutro ustati bez alarma, a u krevet otići kad se smrači.
Vježba je važna, no teba pretjerivati. Trebali bi vježbati intenzivno i kratko, par puta tjedno. Duge sate vježbanja je bolje zamijeniti trčanjem.
Preporučuje se i uzimanje vitamina D i probiotika.
Magnezij, jod i vitamina K2 – optimizirane razine.
Jod možmo dobiti preko morskih plodova.

Recepti će uslijediti ;