petak, 5. travnja 2013.

Zeleni dragulj Prirode

Kako sam sve više i više, radi dijagnoze, okrenuta prirodi ili bolje da kažem Prirodi i izvorima Prirode tako sam zaorala i po Ayurvedi (znam da mi je sada najnaglašenija Pitta dosha ;). Čitam i hranim se i pokušavam živjeti po Ayurvedskim zakonima jer mi sve to zvuči nevjerojatno logično i jako dobro i zdravo.
Baš sad kad sam htjela opet malo razvezati o steviji,  palo mi je na pamet pitanje - da li Ayurveda zna za steviju i da li ju koristi?

I odgovor je DA.
Pa naravno da se u Ayurvedi koristi stevija, jer ipak Ayurveda, u bukvalnom prijevodu sa Sanskrita, znači “Znanje o Životu”, ipak je to prirodna medicina, medicina najstarija na svijetu, starija od 5.000 godina, a nešto staro 5.000 godina sigurno zna što vrijedi :)

Pa da vidimo što Ayurveda koja Zna :) kaže o steviji:
Ayurveda kaže da je stevija lagana i slatka i da hladi. 
Povišenu vata doshu smiruje i povoljna je za sve ljude koji boluju od hipertenzije, dijabetesa, svih koji imaju dentalne probleme i karijes, a djeluje i kod virusnih i bakterijskih infekcija.

I sada svima koji žele smršaviti do ljeta, moram spomenuti da to koliko stevija pomaže pri mršavljenju naprosto zapanjuje. Ona se ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije i ne razgrađuje se, a zadovoljava potrebu za slatkim.
Što je još bolje istraživanja su pokazala da slatki glikozidi djeluju na sam želudac tj. osovinu hipotalamusa, pa to blokira osjećaj gladi prije nego li ju osjetimo jer je taj osjećaj blokiran u samom središnjem živčanom sustavu.
To je idealni recept za mršavljenje jer takav efekt možemo postići ako uzmemo 15 kapi ekstrakta stevije dvadesetak minuta prije jela.
Saharoza je štetna za zdravlje, a za razliku od nje ekstrakt stevije ne samo da nije štetan, već je i ljekovit.
Stevija djeluje protiv mnogih bolesti današnjice kao što su osteoporoza, visok krvni tlak i povišeni kolesterol, infekcija gljivicom Candidom albicanis, pretilost …
 S obzirom da ne povisuje nivo šećera u krvi, a potiče izlučivanje inzulina ona bi mogla postati spasonosna za oboljele od i dijabetesa tipa 2 koji bi napokon imali sladilo koje liječi.
Stevija, lat. Stevia rebaudiana je višegodišnja grmolika biljka iz obitelji glavočoka, Asteraceae koja može narasti do visine od jednog metra, a uspjeva čak i na siromašnom tlu s bogatim prinosom nekoliko puta godišnje.
Uzgajanje stevije je jeftino i jednostavno. Ona se sadi u proljeće, a prije nego procvate, u kasnu jesen se beru njezini listovi.
Ubrani listovi se moraju nekoliko dana sušiti na suncu, nakon čega se usitne u sitan, zeleni prah.
Slatkoća tog zelenog praha je 400 puta veća od slatkoće šećera.
I to je to.
400 puta slađe od šećera i zdravo za razliku od onih “E” umjetnih zaslađivača koji su slatki, ali istodobno i otrovni. To su npr. saharin - E954, aspartam - E951, ciklamati - E952, acesulfam - E950 itd.

Tako je ljupka i slatka zelena stevija, kao potpuno prirodna, a opet jeftina, uspjela ugroziti interese mnogih firmi, pa im je odgovarala zakonska zabrana i sve su radili da ona traje što dulje i da nam se brani taj zeleni dragulj Prirode, Stevija.


Ja sam svoju zelenu steviju kupila od Nedo Jero,  frienda koji uzgaja steviju, a prodaje ju ovdje ovdje.

A vi ljudi uživajte u slatkom i usput smršavite ;
Enhanced by Zemanta