utorak, 27. kolovoza 2013.

Majka svih žitarica


Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, drevna južnoamerička biljka, kultivirana na Andama prije 5000 godina je quinoa
Quinoa se nazivala i "zlato Inka" jer ju je civilizacija Inka prepoznala kao izvor izdržljivosti i snage za ratnike. Prema jednoj legendi priča se da je tada kralj tog drevnog naroda svake godine posijao prvo sjeme quinoe, s obzirom da je upravo ona bila osnovna namirnica za prehranu naroda. 
Ipak je ona izvor esencijalnih aminokiselina.
Quinou su, osim “zlato Inka”, nazivali i  "majka žitarica".
Iako se o quinoi govori kao o žitarici, ona je srodna špinatu. To je biljka koja naraste oko dva metra u visinu, ima zeleno crvene listove i cvjetiće u obliku grozdova. Iz tih cvjetića, kada je quinoa zrela, izlaze sjemenke tj. zrna.
Zrna quinoe su male kuglice najčešće žute boje, a ima i crnih, ljubičastih, rozih, crvenih i narančastih sorti.
Listovi quinoe su također jestivi i imaju okus sličan blitvi ili špinatu.
Quinoa je bogata mineralima, pa u njoj imamo željezo, magnezij, kalcij, cink, mangan, bakar i selen.
Osim svih tih minerala, u quinoi imamo i vitamina kao što su vitamin B6, vitamin A i vitamin E, zatim niacin, riboflavin, tiamin, pantotenska kiselina i folna kiselina.

Da bismo i mi bili jaki i zdravi poput Inka na suncu obasjanom Machu Picchuu, ovdje sam postnula jedan recept koji se bez quinoe napraviti ne može ;

To je salata od quinoe u koju ide: 
  • quinoa - 1 šalica,
  • voda - 2,5 šalice,
  • sol,
  • jabučni ocat - 2 žlice,
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje - 4 žlice,
  • češnjak - 2 režnja,
  • 220 g dimljenog tofua,
  • 300 g kukuruza u zrnu,
  • cherry rajčice -1 šalica,
  • krastavci -1 šalica,
  • svježi peršin - 1/2 šalice,
  • desetak listića bosiljka.

A radi se tako da u vodu potopimo quinou, zagrijemo na umjerenoj vatri i pustimo da proključa. 
Tek tada posolimo prostohvatom soli, smanjimo vatru na najmanji plamen i kuhamo oko 15-20 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu. Pustimo quinou da se ohladi.
Usitnimo dimljeni tofu, krastavce i chery rajčice. U to dodamo kukuruz i ohlađenu quinou.
U blender stavite češnjak, maslinovo ulje i jabučni ocat i blendajte dok ne dobijete glatki preljev kojim ćemo preliti quinou, tofu, cherry rajčice i krastavce.

Po potrebi posolimo, dobro promiješamo i pospemo nasjeckanim peršinom i bosiljkom.

Sad kad smo napravili salatu od quinoe možemo u njoj uživati, bili mi na Machu Picchu ili ne.