srijeda, 13. studenoga 2013.

Grofovski užitak

Riječ “sandwich” engleskog je porijekla, a prvi put se spominje u dnevniku E. Gibbona pri opisivanju komada hladnog mesa. Sama riječ je nastala po John Montagu, 4th Earl of Sandwich, koji je bio engleski aristokrata iz 18. st. i nema direktnu vezu s hranom. 
Earl of Sendwich jako je volio kartati i u isto vrijeme jesti. Kako bi te dvije strasti mogao prakticirati istovremeno zahtjevao je od svog sobara da mu omiljenu hranu posluži između kriški kruha baš u vrijeme kada je u drugoj ruci držao svoje adute.
Tako je sendvič nastavio svoje širenje u muškom društvu tijekom društvenih igara i raznih zabava.
Tijekom 19. st. raste popularnost sendviča u Engleskoj i Španjolskoj jer je hrana u tom obliku bila prihvaćena u radničkoj klasi kao mobilan; brz i jeftin obrok. 
U to vrijeme sendvič se pojavio i izvan Europe. U SAD-u je sendvič prvo bio dio večere. Sendvič postaje popularan kao brzi obrok početkom 20. stoljeća.
Sendvič je “poslastica” s jednim ili više slojeva nadogranje i nevjerojatnim kombinacijama, pa se može koristiti najrazličitije povrće i meso, razni sirevi, umaci i začini ili je možda bolje reći sendvič se može napraviti od bilo čega iz bilo čijeg frižidera.
E sad ja ovdje imam jedan recept za ne baš “klasični” sendvič, sendvič koji je dovoljno ukusan, fin i jednostavan da zadrži ime sandwich, a opet s dovoljno zdravih sastojaka i namirnica iz prirode koje ga sprječavaju da uđe u, pametnima nemili, fast food.

Nazvala sam ga Grofovski užitak i taj bi se sendvič prije mogao svrstati u Slow Food, a za njega trebamo:
  • 200 gr tunjevine,
  • 1 crveni luk,
  • 3,4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • ½ korijena celera,
  • 1 rajčica,
  • 6,7 maslina,
  • 1 žlica jabučnog octa.

Tunu iscijedimo, stavimo u manju posudu, dodamo maslinovo ulje i sve dobro izmiješamo.
Rajčicu, crveni luk, masline i celer nasjeckamo, stavimo u posudu s tunom, dodamo jabučni ocat, pa sve zajedno opet promiješamo.
Zavisno od vrste peciva koje punimo, pripremljeni namaz je dovoljan za dva, tri sendviča.

Ja ovaj zdravi sendvič obavezno radim s integralnim pecivom jer jedino takvo pecivo uopće i jedem.
Ponekad ovakvu smjesu od tune koristim kao namaz, pa ga jedem s bruschettama ;)


Napravite i vi jedan sendvič i uživajte, jer ovo je pravi Grofovski užitak!