petak, 30. svibnja 2014.

Superhrana, supernamirnice i supervoće

Posljednjih godina sve češće čujem termin “superhrana” ili čitam o podskupini “superhrane” koju nazivaju “supervoće”. Te namirnice su nam dostupne u izvornom obliku ili u obliku raznih pripravaka i praha.
Pripravci ili prah se često koriste kao dodatak popularnim hranjivim “zelenim” napitcima, zdravim sokovima i smoothieima koje onda obogaćuje hranjivim i vrijednim nutrijentima, fitokemikalijama i antioksidansima. Ti pripravci se mogu dodavati i u svakodnevne napitke ili svakodnevnu hranu kao što su žitne kaše, jogurt ili juhe.
Egzotično i neko nama manje egzotično voće, posebno bogato antioksidansima, radi kategoriju "supervoća". Izraz “supervoće” je više marketinškog karaktera i prvi put je upotrebljen u industriji hrane i pića 2005. godine. Radi se o voću koje uz visok udio antioksidansa i bogat nutritivni sastav ima i odličan okus.  U supervoće spadaju egzotične voćke kao što su acai, noni, goji, mangosteen, acerola, aronija, ali i nar i tamno bobičasto voće. "Supervoće" nam je dostupno kao prah, sušene bobice i matični sokovi supervoća.
Matični sokovi su čisti sokovi dobiveni prvim prešanjem i sadrže isključivo prirodne arome i vodu iz voća. Nefiltrirani sokovi sadrže sve tvari i nutrijente iz ploda i intenzivnog su okusa. Oni se mogu uzimati razrijeđeni u vodi ili u soku od jabuke, te kao sirup. Matični sok, na primjer od acerole, aronije ili borovnice koristimo kao prirodni izvor vrijednih nutrijenata u raspoloživom obliku.
Neki začini isto se smatraju supernamirnicama. Tu često nalazimo kurkumu naravno, i ekstrakt kurkumin. Mnoge studije pokazuju kako kurkumin posjeduje snažno antivirusno, protuupalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Zbog toga se kurkumin pročava kao učinkovita pervencija i terapija dijabetesa, malignih bolesti, artritisa, alergija, artritisa i neurodegenerativnih bolesti. Kurkumin nije topiv u vodi, pa se preporučuje uzimanje s masnim otopinama, a od pripravaka je poželjno birati liposomalne ili micelizirane oblike jer je apsorpcija takvih znatno olakšana. 
Eto, začini ne moraju biti egzotični da bi bili poželjni za zdravlje. 
Svi smo omirisali i probali cimet koji je naprosto fantstičan. Govori se da je cimet jedna od najučinkovitijih i najsvestranijih biljaka s podužim popisom zdravstvenih dobrobiti. Tu ne smijemo ne spomenuti iznimnu djelotvornost cimeta u borbi s dijabetesom jer on pojačava aktivnost inzulina. O cimetu više možete pročitati u postu Cimet, miris, med.
Jedan znanstvenik sa Sveučilišta Oxford Brookes cimet, u zdravstvenom smislu, ne smatra boljim od češnjaka, nego ga stavlja na treće mjesto njegovog popisa must have namirnica i to odmah poslije češnjaka i kurkume.

Pa eto, uživat ćemo u okusima superhrane, supernamirnica i supervoća, kad i ako ćemo si sve to, ili bar nešto od toga, moći priuštiti.