petak, 20. lipnja 2014.

Volimo naranče

U našim krajevima naranče se smatraju više zimskim voćem, ali na sreću u trgovinama ih, baš kao limun, možemo kupiti cijele godine. 
Naranče volimo upravo zbog njenog karakterističnog okusa i njezine jako široke primjene u kulinarstvu.
Možemo ju jesti oguljenu, kao odličan desert ili međuobrok ili ju iscjediti i popiti zdrav i ukusan sok. No, to je samo njen početak. Naranču možemo spremati na razno razne načine i koristiti u receptima ne samo za spremanje deserta. Iako se najviše upotrebljava za spremanje deserata naranča je savršena i za spremanje glavnih jela i salata.
Nije loše znati nekoliko važnih činjenica o njezinim hranjivim sastojcima. Kora naranče se najčešće guli i baca, ali moram spomenuti da je kora naranče je vrlo zdrava, pa čak i ukusna i često se upotrebljava u kulinarstvu. Ali, upotreba kore svakako nije preporučljiva ako naranče nisu iz organskog uzgoja, zbog tretiranja raznim kemikalijama i pesticidima.
To da su naranče bogate vitaminom C vjerojatno svi znaju, pa bi dvije naranče dnevno trebale zadovoljiti naše dnevne potrebe za tim vitaminom. Naranče su bogate i vitaminima B1, B9 tj. folnom kiselinom i vitaminom A, te mineralima kalijem, kalcijem i magnezijem. Sadrži limunsku kiselinu i bogata je vlaknima. Njena kora je također bogata vitaminima i mineralima, ali i eteričnim uljima, a sadrži i pektin, tanin, fitokemikalije i gorke tvari.

Ako imamo povišenu temperaturu meso naranče potiče znojenje, a njezina kora potiče probavu. Naranča je odlična za jačanje imuniteta u vrijeme gripa i prehlada, a njezino konzumiranje se preporučuje i prilikom upala mokraćnih putova.

Ali, u svakom slučaju, bolje ju je jesti ili popiti njen odličan sok makar preventive radi. 
Od naranče uvijek možete napraviti i onaj Antioksidativni sok za koji recept već imate.
Naranča naškoditi neće, a pomoći hoće ;)