subota, 12. srpnja 2014.

Caponata ili ... Poljubac sunca


Caponata je, kažu, omiljeno jelo na cijeloj Siciliji. 

To je osvježavajuće /pro/ljetno jelo od rajčice i patlidžana, a zovu ga “živi okus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.

Ovdje je recept za jedan hrvatski "Poljubac sunca".

Za četiri osobe u Poljubac sunca idu sljedeće namirnice:




  • 2, 3 patlidžana,
  • 0,5 kg svježih rajčica ili pelatia,
  • 150 g luka,
  • 25 g kapara,
  • 1, 2 stabiljke celera,
  • 500 g maslina,
  • 1 ljuta papričica,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • 3 žlice jabučnog octa,
  • bosiljak - sušeni ili svježi,
  • 1 žličica šećera,
  • sol,
  • malo Vegete.
Ovaj Poljubac sunca pripremamo tako da na male kocke narežemo patlidžane, posolimo ih, pa ostavimo neka odstoje barem pola sata. Dio ulja stavimo u veliku tavu i dodamo nasjeckani luk.
Propečemo kratko, a zatim pirjamo uz dolijevanje vode dok ne omekša. 
U to ubacimo narezane rajčice i nastavimo pirjati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperemo vrućom vodom, ocijedimo i dobro osušimo, a onda ih pečemo u drugoj tavi na preostalom ulju. Stabiljke celera narežemo i dodamo patlidžanima. Sve zajedno još kratko propečemo.
Patlidžane s celerom umiješamo u umak od rajčice, dodamo oprane i ocijeđene kapare, narezane masline i Vegetu. 
Sve to izmješamo i još 5 minuta lagano pirjamo. 
Dok pirjamo posipamo šećerom, dodamo ocat i ljutu papričicu. Nakon par minuta ugasimo vatru i jelo pokrijemo poklopcem. 
Pred kraj kuhanja dodamo bosiljak. 
Može sušeni, ali bolji je svježi bosiljak koji narežemo i dodamo jelu prije posluživanja. 
Caponata je fina s raznim povrćem, kažu da je dobra i uz meso s roštilja.
Nije loše patlidžane nakon mariniranja isprati vrućom vodom jer se tako ispere gorkost patlidžana.
Caponata se može poslužiti s kriškama popržena kruha ili toasta, a ja Caponatu najviše volim jesti na mojim Moćnim okusima ;)