srijeda, 5. studenoga 2014.

Od bučinih sjemenki do koštica

Izrezbarili smo i ukrasili bundeve, napravili ukrase za stolove, svjećnjake, stalke za cvijeće ili monstrume i čudovišta, pa su nam ostale sjemenke buče ili, kako ih većina nas više voli zvati, koštice.

Znamo da su vrlo zdrave, pa ih nismo bacili.

Ustvari, bučine sjemenke se pretvore u koštice tek kada ih ispečemo ;)  
I sjemenke i koštice buče su odličan izvor zdravih masti, bogate su željezom, kalcijem, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem i natrijem. One su, uz sjeme lana, jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline su važne za puno tjelesnih funkcija; pamćenje i učenje, dobar vid, dobro raspoloženje, koordinaciju ...
Zelena boja koštica dolazi iz klorofila, a lutein, karoten i beta-karoten samo su neki antioksidansi prisutni u bučinim košticama.
Šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba odrasle osobe za aminokiselinama, a uspoređujući bjelančevine u tom sjemenju s bjelančevinama u mesnom odresku, sjemenke ih imaju više što je odlično za vegetarijance i vegane.
Sjemenke buče čuvamo na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
  • Nadam se da ste sjemenke iz ukrašene i zamaskirane bundeve ostavili sa strane kako bi se osušile jer ćemo sada ispeći sjemenke buče i pretvoriti ih u koštice ;)
Suhe bučine sjemenke poslažemo u pleh na papir za pečenje i pečemo ih u pećnici zagrijanoj na 70°C do 75°C, 15 do 20 minuta.
Pazite! Visoka temperatura uništava njihove esencijalne masne kiseline, pa ih je najbolje peći na nižoj temp.
Znači 70 do 75°C!
Ljuska se guli neposredno prije konzumiranja tj. grickanja, no moramo pripaziti da ne skinemo zelenu opnu koštice, jer se u njoj nalaze najhranjiviji sastojci.
Sirovim bučinim sjemenkama okus je profinjen sladak i orašast. Inače, industrijski prženo orašasto voće i sjemenke koje se prodaju, najčešće se prže u zasićenim masnoćama, a unos hrane pržene na puno zasićenih masnoća povezuje se s porastom razine lošeg kolesterola LDL-a.

Koštice su odlična zamjena za čips koji grickamo dok gledamo telku ili jednostavno ...
...
grickajte koštice dok uživate u pogledu na svoje izrezbarene bundeve ;)