srijeda, 11. veljače 2015.

Čaj ljubavi

Mislim da sam već pisala o Chai čaju koji se u Indiji priprema po tradicionalnom običaju sa svježim sastojcima, ali pomislila sam da bi Chai čaj bio odličan sad pred Valentinovo jer kad se kuha Chai, cijeli stan miriše na ljubav
Arome zimskih začina protežu se kroz sve prostorije, a stan viče ljubav, ljubav, ljubav ...
Učinak Chai čaja na tijelo je opuštenost uma, podizanje životne energije i elana, što je odlično baš za Valentinovo ili slične prigode ;
Većinu sastojaka za chai nije problem pronaći kod nas, a način na koji ga pripremamo i količina sastojaka koje dodajmo ovise o našem ukusu.
Osnovni sastojci za Chai ili Čaj ljubavi su cimet, kardamon, klinčić, đumbir i papar.
Ovdje ćete vidjeti recept po kojem ga često radim.
Prokuhamo dvadesetak dcl vode i dodamo slijedeće:
  • 2 štapića cimeta,
  • 16 zrnaca kardamona,
  • 12 klinčića,
  • 20-tak zrnaca crnog papra,
  • korijen đumbira,
  • štapić vanilije,
  • med* i 
  • po želji - mlijeko, crni čaj.
Ogulimo 2 centimetara korjena đumbira i nasjeckamo ga. Kuhamo sastojke u vodi 20 do 30 minuta, a posudu poklopimo.
Na kraju kuhanja dodamo 1 žličicu crnog čaja i malo toplog mlijeka.
Maknemo s vatre.
U rashlađeni Chai dodamo med*.
*Med nemojte dodavati u vrelo ili vruće.

Chai čaj je odličan za zagrijavanje atmosfere za Valentinovo !