petak, 20. veljače 2015.

Prehranom protiv depresije

Odlučila sam depresiju malo ozbiljnije proučiti nakon neslaganja s doktoricom koja me uvjeravala kako u istoj baš jesam. 
Naime, nikako se s njom ne slažem jer jednostavno u depresiji nisam ;) 
Znam da depresija nije osjećaj neraspoloženja koji sam osjetila tijekom razgovora s njom, koji je prošao nakon izlaska iz ordinacije, već ozbiljna bolest koja poprilično remeti našu svakodnevnicu. 

Depresija nastaje kao posljedica oštećenih stanica u mozgu, a na njen nastanak veliki utjecaj ima i naslijeđe, dešavanja u okolini i u prošlosti, način života, ali i PREHRANA.
Oni koji su zbog neke situacije pali u depresiju najčešće se mogu vlastitim snagama vratiti u normalu i to nakon kraćeg vremena. Oni koji boluju od stalne ali umjerene depresije mogu načinom života i prehrane popraviti svoje zdravstveno stanje i osjećati se mnogo bolje. Znači, bez obzira na uzroke depresije, ako poduzmemo određene aktivnosti i mjere, tegobe se mogu ublažiti.
Često nam liječnici propisuju antidepresive, ali !!! depresija se može liječiti ispravnom prehranom i zdravim stilom života.
A što bi to otjeralo depresiju?
Baš Omega-3 masne kiseline koje ja svakodnevno, na ovaj ili onaj način, unosim u svoje tijelo. Pijem laneno ulje, trošim Omega-3 u kapsulama, tunu, srdelice ...
Omega-3 masnih kiselina depresija se boji i bježi od njih ;) 
Omega-3 masne kiseline imaju cijelu hrpicu dobrih osobina, a jačanje funkcije centralnog nervnog sistema je baš jedna od njih.
Itekako sam nauljena Omega-3 masnom kiselinom, ali zbog svih koji me prate moram napisati da Omega-3 možemo, u velikoj količini, naći u lanenom ulju i sjemenkama lana. Tu su i ribe hladnih voda koje isto već duže vrijeme redovito jedem. Ako netko hoće ovdje imate recept za salatu od krumpira s lososom ;
Znači omegom-3 obiluju tuna, sardine, losos i orasi. To je hrana koja nam svima pomaže u borbi protiv ili održava stanje bez depresije.
I vitamini su, naravno važni, a najvažniji su oni iz B kompleksa. Ubr, i njih redovno uzimam.
Vitamin B6 ćemo naći u pivskom kvascu, u soji, pšeničnim klicama, kikirikiju, vitamin B9 u tamno zelenom povrću, ukusnoj i zdravoj mrkvi, crnom brašnu, tikvi, a B12 u jajima, mlijeku, siru.
Od  minerala s antidepresivnim svojstvima tu je magnezij koji možemo naći u smokvama, orasima, kikirikikiju, koštunjavom voću, pa cink koji tražimo u tikvi, pivskom kvascu, pšeničnim klicama. 
Zatim kalij koji ćemo naći u paradajizu, citrusima, nani, suncokretu, dekadentnim bananama, krompiru i selen u pšeničnim klicama, paradajzu, crnom luku.
Od ostalih namirnica, svi koji su skloni depresiji trebaju jesti namirnice bogate tirozinom i triptofanom te složene ugljikohidrate. Tirozin je gradivni materijal za noradrenalin, a najprisutniji je u mliječnim proizvodima i jajima.
Triptofan je aminokiselina koju tijelo prerađuje u serotonin, a nalazimo ga u soji, mahunarkama, bananama, zobi, orašastim plodoviva, sezamu, piletini, puretini i jajima. Dobila sam injekciju baš na bazi triptofana, mislim, tijekom forsiranja depresije.

Evo i namirnica bogatih složenim ugljikohidratima: kukuruz, zob, smeđa riža, sušeno voće, krompir, ječam, muesli, grašak, grah, mahune.
Naravno, ima još dosta namirnica koje su odlične baš protiv depresije u obliku povrća, voća i žitarica no, o njima ću drugi put. 
Sad se idem još malo namastiti Omegom-3 i pozabaviti se Zlatom mojim zlatnim tj. svemogućom Kurkumom, koja je isto odlična za probleme s depresijom i baciti oko na mojih, vaših, naših 50 nijansi ;)