četvrtak, 11. lipnja 2015.

Hrana za ljepotu

Ponekad zaboravim na onu "ono si što jedeš", pa počne peči savjest i brzo moram objaviti nešto pametno ;)
Svi već znamo, a i znanstvena istraživanja pokazuju da postoji veoma jaka veza između prehrane i starenja. Također je potvrđeno da beživotan i bezličan izgled kože dolazi od nezdrave i loše prehrane.
Hraneći se hranom bogatom antioksidantima kao što su vitamin A, C, E, cink, β-karoten i selen možemo neutralizirati štetu uzrokovanu slobodnim radikalima.
Ovdje su namirnice poprilično odgovorne za to kako nam izgleda koža i koliko smo lijepi ili ne ;)
Đumbir
Ako želimo zdravu i lijepu kožu moramo na naš jelovnik ubaciti đumbir jer je on pravi zaštitnik kože. Uz to pomaže nam ublažiti bore, smanjiti celulit i srediti oštećenja kože nastala dehidracijom ili pretjeranim izlaganjem suncu.
Paprike 
Žute, zelene, crvene ili narančaste potpuno je svejedno, no trebale bi biti ekološki proizvedene. Paprike su bogate vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena i β-karotena važnim za zdravu kožu.
Rajčice 
Odlične za ljetne mjesece jer obiluju likopenom, jakim antioksidansom koji štiti našu kožu od UV zračenja i raznih zagađivača iz okoliša.
Sjemenke 
Skoro sve sjemenke su fantastične i tako ukusne. Suncokretove, bučine i "sezame otvori se" sjemenke su bogate vitaminom E, pa čine kožu prozračnom i glatkom.
Suncokretove sjemenke su bogate i cinkom, a na 25 g imaju čak 10 mg vitamina E, pa ih je odlično dodavati salatama, sokovima, gustim napitcima, juhama ili od njih napraviti Suncokret namaz
Avokado 
Avokado je bogat esencijalnim masnim kiselinama. Možemo ga jesti samog, dodati salatama, kašastim sokovima... Od avokada možemo napraviti tradicionalni meksički umak guacamole i poslužiti ga sa svježim povrćem bogatim karotenoidima, kao što je crvena paprika, rotkvica i naravno ukusna i zdrava mrkva.
Blitva i špinat
Blitva i špinat su prirodni izvor luteina koji je poznat po borbi protiv bora i željezom koje je zaslužno za zdrav izgled tena. Nikad nije loše pojesti jedan Đuveč za Popaja, možda usput i ojačamo ;)
Bobičasto voće  
Nakon blitve ili špinta koje smo ručali, za desert ćemo jesti bobičasto voće koje sadrži velike  količine vitamina C važnog za formiranje kolagena. Mi biramo maline jer su bogate elagičnom kiselinom, važnom u borbi protiv slobodnih radikala koji kožu čine starijom, a zbog ketona su odlične i za mršavljenje.
Dinja
Opet za ljetne mjesece jer je bogata β-karotenom i vitaminom C, pa tako postaje djelotvorna zaštita od UV zraka. Odlična je i za hidratciju kože jer sadrži veću količinu vode.

Eto, uživajte dok jedete ovu prekrasnu hranu za ljepotu ;)
I... budite i ostanite lijepi.