petak, 25. rujna 2015.

Ginger ili đumbir

Već sam pisala o Šarenoj Indiji i indijskoj kuhinji, pa sad naprosto moram malo o đumbiru koji se u Indiji uzgaja već više od 3000 godina. 
Đumbir - lat. Zingiber officinal ili eng. Ginger se spominje već 500. godine prije Krista u Konfucijevim spisima. Rimljani i Grci su se preko arapskih trgovaca upoznali s tim začinom.
Pretpostavlja se da su Rimljani, tijekom ratnih pohoda na Veliku Britaniju, u Europu donijeli đumbir.
Lako se nosi i prenosi, pa se i proširio relativno brzo.
U 14. stoljeću đumbir je bio, nakon papra, najčešće korišteni začin, a đumbir su ljudi tada, ali i danas, koristili protiv bolesti putovanja i morske bolesti.
Đumbir na naše tržište dolazi kao gomoljasti korijen, oguljen ili neoguljen, u komadu ili samljeven.
Ovisno o porijeklu, đumbir može imati snažan, opor, ljut, aromatičan, pikantan ili lagano gorak okus ovisno o porijeklu, a ponekad nam daje i osvježavajuću notu limuna.
Eteričnog ulja sadrži između 1 i 3 %.
Đumbir kao univerzalan začin u kuhinji nam daje aromu i reski okus.
Koristi se kao svježi začin jelima s curryjem, curry pastama, jelima iz voka, juhama i hladnim umacima kuhinje jugoistočne Azije.
Đumbir se, skupa s lukom i češnjakom, koristi kao osnova mnogim kineskim i indijskim jelima. Možemo ga naći u juhama i jelima s bundevom i mrkvom.
Đumbira ima i u  medenjacima, kolačima sa začinima, medom i paprom, keksima i tortama. Kao sladilo za peciva i kolače koristimo ušećereni đumbir.
Đumbir koristimo i u slatko-kiseloj marinadi za suši.


Sušeni đumbir koristimo kao začin za curry prah, za umake i marinade, s kus-kusom, kao sastojak francuskih četiriju začina zvanom quatre-épices i marokanske mješavine začina zvanom ras el-hanout.

Đumbir nam pomaže pri konzerviranju povrća kao što su kiseli krastavci ili bundeve i obogaćuje okus umacima piccalilli i chutney o kojem više možemo pročitati u postu Indija i chutney.
Dodajemo ga kompotima, voćnim salatama i marmeladama, a možemo ga osjetiti i u likerima, čajevima ili u pivu jer tu je pivo od đumbira ;)
Pikantna i vatrena nota đumbira zaslužna je za puno ljekovitih i zdravih svojstava ove čudesne biljke. Takva je i sirova i kad je u prahu. I ne bismo trebali zaboravljati koristiti đumbir jer on potiče metabolizam i stimulira moždanu aktivnost.