petak, 30. listopada 2015.

Kraljica budeva

Mnogi će, ovih dana, bundevu pretvoriti u umjetničko djelo, pa u nju staviti svijeću i takvom bundevom obilježiti Noć vještica tj. Halloween.
Ali, kraljicu jeseni, bundevu šteta je ne iskoristiti i kao ukusno jelo na tanjuru.
Ovdje uvijek imamo Tikvu i buču za dan, a bundevu za noć ili uvijek ukusnu Hokkaido bundevu za Halloween.
Možda nas ovih hladnih dana privlači jedan od najjednostavnijih načina pripreme bundeve – bundeva pečena u pećnici.
Tu je nekoliko načina za pripremanje bundeve i začini koji uz nju idu najbolje.
Kako na pečenu bundevu ne bismo čekali satima, bundevu je potrebno narezati na komade i/ili kriške, pa obogatiti začinima i prepustiti se Halloween magiji na ovaj, drugačiji, način.
Očišćenu bundevu narezanu na polovice ili kriške malo poprskamo uljem i pečemo u pećnici dok ne omekša. Sa razno-raznim začinima od nje možemo napraviti slanu, slatku ili ljutu pečenu bundevu. Važno je samo dobro ju očititi i posušiti salvetama. Narežemo ju oštrim nožem na kriške i stavimo na pleh, u pećnicu.
Ako pečemo polovice neke veće bundeve, pleh nam čak neće trebati.
Za slatke verzije bundeve dovoljno nam je malo putera ili ulja, cimeta, stevije ili meda.
Cimet i med su odlični kao namaz po komadima bundeve. Javorov sirup isto možemo iskoristiti za zaljevanje bundeve.
Možemo narezane orahe pomiješati s medom, pa s time preliti bundeve 15-tak minuta prije kraja pečenja.
Ako radimo slanu i/ili ljutu bundevu onda komadiće bundeve uvaljamo u maslinovo ulje, papar, sol, žalfiju, ružmarin, majčinu dušicu, uvijek prisutnu kurkumu, čili i ljutu papriku. U kriškama i/ili komadima bundeva se, stavljena na pleh u rerni peče oko 45 min. na 200 °C.
Za ljutu bundevu na raspolaganju imamo mnoštvo kombinacija. Mješavina maslinovog ulja, soli i papra u koju dodamo čili, češnjak u prahu, ljutu papriku, korijander ... Nije loše pleh obložiti alu folijom.
Žutonarančasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih, ljekovitih sastojaka. Osim manjih količina mast, bjelančevina i ugljikohidrata, tu su i vitamini: od karotina ili provitamina A, preko vitamina C, E i K do vitamina B grupe: B1, B2, B6. U bundevi imamo i niacin, folnu kiselinu, te  mineralne sastojake: fosfor, kalij, kalcij, željezo. Prisutni su pektini, celuloza i druga biljna vlakna.
Kalorijska tj. energetska vrijednost bundeve je mala. Iznosi oko 111 kJ ili 26 kcal na 100 grama. Zbog tako niske kalorijske vrijednosti bundeva je vrlo pogodna za dijetalnu iskranu, znači za dijabetičare, pretile osobe i osobe s oboljenjima tankog crijeva i želuca jer je lako probavljiva. Dok djeluje umirujuće, bundeva nam istovremeno regulira probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.
Bundeva je odlična namirnica čak i za jesensko-zimsko održavanje težine, zar ne?
Ipak je bundeva kraljica s pokrićem.
Ili bismo možda želimo Halloween proslaviti na Googlov način, pa umjesto kuhanja, radije otišli na Svjetski kup slatkiša?
Trick or Treat ?