subota, 13. kolovoza 2016.

Rukola badem pesto

Rukola je porijeklom iz središnje Europe, jako raširena u sjevernoj Americi, Africi, te na Bliskom istoku. Salata rukola je jako kvalitetno i ljekovito povrće, koje ima dosta vitamina C i puno raznih važnih nam minerala. Posebno je bogata željezom, no ima i visok nivo folne kiseline i antioksidansa, poput vitamina A, C i K vitamina zbog kojih je  biljka rukola poznata i kao veoma uspješan borac protiv slobodnih radikala. Svi ovi vitamini blagotvorno utječu na poboljšanje stanja naših očiju, zuba, pluća i stanja kostiju. 
Rukola je prepuna vlakana koja ubrzavaju naš metabolizam i potpomažu probavu. Ona izaziva osjećaj sitosti i smanjuje želju za slatkom i masnom hranom koju naš organizam ponekad traži. Snižava nivo kolesterola i regulira nivo šećera u krvi. Prepuna je karotenoida i raznih minerala: kalcij, mangan, kalij i željezo koji su više nego korisni u ljudskoj prehrani. Stručnjaci ističu kako ova biljka čuva kardiovaskularni sustav, smanjuje rizik od mnogih bolesti srca, te sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatraju je prirodnim antibiotikom, korisna je i kod liječenja osteopotoze, čira u crijevu i želucu, opstipacije i kroničnog zatvora, kašlja i prehlade. Jedna je od najboljih zaštitnika našeg tijela, jer poboljšava snagu, izdržljivost i funkcioniranje imunološkog sistema, pa se preporučuje sportašima.
Rukola ima visok postotak vitamina B kompleksa koji podižu energiju i potiču rast crvenih krvnih zrnaca. Također, kad salatu rukolu uključimo u našu prehranu, ona nam pomaže pri gubitku viška kilograma na zdrav način i istovremenom održavanju našeg imunološkog sustava pod kontrolom ne mijenjajući našu prehranu drastično. Ovo zdravo povrće pomaže nam pri obrani od starenja mozga, jer je dokazano da kod starijih ljudi nedostatak folata izaziva kognitivne smetnje.
Rukola u svježem stanju se najčešće priprema na salatu, odlična je dekoracija, ali i kao dodatak jelima jer je izuzetno rafinirana okusa. Možemo je vidjeti kao dodatak raznim vrstama tjestenina s umacima na bazi rajčice, a u rukola badem pestu je izuzetno rafinirani okus posebno došao do izražaja jer se rukola odlično slaže s bademima i drugim orašastim plodovima.
Za farfalle s rukolom i bademima nam treba:
  • 2 šalice rukole,
  • 1 šalica badema,
  • 2, 3 režnja češnjaka,
  • 1 šalica maslinova ulja,
  • sol, papar,
  • integralne farfalle.
Farfalle stavimo kuhati u zakuhalu slanu vodu. Dok se farfalle ili neka druga nama draga tjestenina kuha počnemo pripremati pesto.  Češnjak i badem ubacimo u mikser, posolimo ih, pa im dodamo rukolu i izmiksamo u gusti pesto kojem polako dodajemo i maslinovo ulje.
Kad je tjestenina kuhana iscijedimo je i dodamo joj ovaj odličan pesto od rukole i badema.
Promiješamo i uživamo u klopi ;