... mislim, jesti ??
A odgovor na to pitanje vjerojatno je isti čak i ako nam je na pamet pao seks
;
Pokret iskovan kao odgovor na
fast food dolazi nam iz
Italije i zagovara kulturu hrane i vina, brani poljoprivredne proizvode i
bioraznolikost namirnica, sada već širom svijeta -
Slow Food.
Carlo Petrini, pokrenuo je pokret koji je nazvao Slow Food (spora hrana) jer se uvijek protivio
jednoličnosti i standardizaciji okusa, a potrebu konzumenata za informacijom o
tome što konzumiraju podržavao i branio, štitio je kulturne identitete hrane,
gastronomske i naslijeđene tradicije, tradicije prerade i uzgoja hrane, te
pokušavao zaštititi domaće i divlje biljne i životinjske vrste.
Uvijek ga je smetalo galopiranje firmi brze hrane koje su
obgrizle staru talijansku kulinarsku kulturu, no kad je
McDonald's odlučio
otvoriti dućan u hranom opsjednutom
Rimu, to je bila kap koja je prelila
njegovu čašu.
Gigant brze hrane u Rimu!? Na to je morao reagirati.
Shvatio je da bi trebao motivirati obične ljude na
preuzimanje kontrole na onime čime se hrane, što rade i kako žive. Znao je da
bi problem trebalo internacionalizirati, pokušati ispromovirati gastronomsku
kulturi, čuvati poljoprivredne raznolikosti i početi kod ljudi odgajati okus.
Osim što prerađena brza hrana mijenja okoliš, ona mijena i način jedenja kod
ljudi, koji bi trebao biti - opušteno i u dobrom društvu jesti izvrsnu hranu.
Uslijed svega toga, odlučio je da
pokret Slow Food, svakog drugog listopada, u staroj
Fiatovoj tvornici u Torinu održava sajam hrane "
Salone del Gusto".
Za projekt se na taj način pročulo diljem svijeta i, iako je
projekt osnovan 1989. godine, već duže vrijeme skoro svi znamo što stvarno znači “slow food”,
a Slow Food uredi su po svim državama svijeta.
U Italiji, naravno, pa u Japanu, SAD-u, Švicarskoj, Francuskoj,
Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
I što kažete, hoćemo li brzo ili sporo?
Što?
Jesti, seksati se, živjeti …
Za sve od navedenog, moj odgovor je definitivno sporo ; A vaš?
I eto, ovaj sam post začinila s par mrvica seksa. Svi znamo kako začine
treba svaka hrana i znam kako u ovom postu nema recepta, ali malo začina ovdje ne smeta ;)