nedjelja, 25. lipnja 2017.

Što ako

... ako imamo još jedan mozak.
Našim tijelom upravlja naravno mozak. Ali mozak je kontrolu nad našim kemijskim laboratorijem tj. probavom povjerio crijevnom živčanom sustavu. To je sustav koji se kod ljudi sastoji od 200 do 600 milijuna velikih, debelih neurona, pa baš i ne stane u glavu. 
Zato želudac nazivaju drugim mozgom. Drugi mozak, tzv. "gut brain".  
Zašto volimo slatko ili slano, zašto prekidamo jesti dok je hrana toliko fina, fina, fina... Ili zašto se trudimo jesti sigurnu i zdravu hranu.
No više o tome možemo vidjeti u ovom simpa videu "Što ako imamo drugi mozak"



Razmislite, pa fino i zdravo jedite!

petak, 16. lipnja 2017.

Quinoa u zelenom

Ovdje sam već jednom pisala o Noj, o Quinoi.
S obzirom na njezin totalni multitasking  tamo sam ju spojila s bademima i brokulom.
To je jedna namirnica koja spada među najzdravije, a i postaje sve popularnija. Najpopularnija žitarica, majka svih žitarica uopće nije žitarica. No, s obzirom da se priprema kao žitarica i mnogi je svrstavaju u žitarice.
Ipak, quinoa ustvari pripada obitelji špinata. Upravo zbog tih rodbinskih veza sa špinatom, quinoa ne sadrži gluten i možemo ju jesti kakvu god prehranu prakticirali.
Tako ukusna i zdrava, prikladna je i za slana, ali i za slatka jela.
Quinoa je savršena namirnica jer ima sve zdrave sastojke potrebne našem organizmu. Quinoa, na glasu kao žitarica, ustvari je zdravi protein. Zdravi protein s aminokiselinama i željezom.
Bijela quinoa je najpoznatija od 120 vrsta. S bijelom, znamo još crvenu i crnu quinou. Crna je odlična za slatka jela,  crvena je najčešće u salatama, a bijela u razno-raznim, najrazličitijim jelima. To je ona multitasking.
Ako nakon kuhanja quinoi izviri repić, ne brinemo jer je to klica sjemena koja pokazuje kako smo našu quinou pripremili baš onako kako treba.
Ovdje ćemo quinou obojati u zeleno. Napravit ćemo fini zelenu pastu od quinoe dodavši joj lijepu, zdravu, zelenu rukolu.
Za zeleni quinoa pesto nam trebaju slijedeće namirnice:
  • 100 g rukole,
  • 150 g quinoe,
  • 30 g pistacija,
  • 1, 2 žlice maslinovog ulja.
Rukolu raskomadamo i ubacimo u vrelu vodu na 15-tak sekundi, tek toliko da izgubi onu svoju krutost. Sad ju ocijedimo, ali vodu u kojoj je bila sačuvamo. Stavimo rukolu, pistacije i maslinovo ulje u blender i izmiksamo ih. Ako krema treba malo vode, dodamo joj vodu u kojoj je stajala rukola. Ukoliko želimo napraviti namaz voda vjerojatno neće biti potrebna. Preostalu vodu koristimo za kuhanje quinoe. Quinoa je gotova za 10, 15 minuta. Sad ju ocijedimo i pomiješamo sa zelenom rukola kremom.
Dobili smo još jedan zeleni dragulj samo što s ovim treba malo raditi i pozeleniti ga ;)
I eto, zeleni quinoa pesto je tu. Možemo ga koristiti kao glavno jelo, kao prilog glavnom jelu ili samo kao namaz, ali pazite, on bi mogao postati Eh taj namaz.

nedjelja, 11. lipnja 2017.

Zdrava majoneza

Zdravo meso, zdravo jaje, zdravi kruh … zdravi gluten,  zdravi protein… ???
Halllo, što sve može ili ne može biti zdravo?? Majoneza?
Sami se hranimo, hranom koju sami kupujemo i/ili sami uzgajmo. Pa da!!! Možemo paziti što stavljamo u svoj organizam!
Volim čili majonezu koja baš i nije prepuna nezasićenih masnih kiselina koje su mi preporučene. S obzirom na dijagnozu i preporuke razno, raznih specijalista odlučila sam malo proguglati i potražiti recept koji bi bio zdraviji i vjerojatno preporučljiviji.
Često sam na stranici “Tvornica zdrave hrane”, a ponekad tamo i kupim neke namirnice. Obično kad košaricu napunim s dovoljno namirnica za NE plaćanje dostave. Od plaćanja dostave pri kupovanju s interneta stvarno me hvata neka mučnina, pogotovo kad dostava košta više od samog artikla. 
Uglavnom, sada uz dobru volju mojih Efkača mogu slobodno poraditi na zdravoj majonezi i naručiti neke namirnice koje bih trebala za nju.
Na recept sam naletjela baš tamo odakle su mi i stigli neki sastojci za istu, ali sam ga malo doradila i preuredila po svom ukusu. 
Zdrava, prirodna majoneza od samo nekoliko super sastojaka.
Za Zdravu orašastu majonezu trebaju nam sljedeće namirnice:

Indijski oraščići trebaju se natapati u vodi najmanje 4 sata. 
Oni inače imaju 5 puta više C vitamina od naranče, a i visoke količine bakra i magnezija, te su odličan su izvor antioksidansa. Uz sve to još su i ukusni. Od jedne šalice ovih hranjivih oraščića u našoj kuhinji sami ćemo napraviti našu zdravu majonezu.
Sve sastojke, osim vode, ubacimo u blender i zblendamo. Volimo gušće ili volimo rjeđe – za regulaciju gustoće smjese imamo vodu. Ovisno o okusu kakav nam treba, tijekom blendanja postepeno i pažljivo dodajemo vodu, papar, sol, limunov sok, đumbir i čili. Ili bez čilija, a s paprikom ili nekim trećim začinskim biljem. Paprika u prahu nije loša. 
Znači sa smjesom naše zdrave majoneze možemo se igrati kako volimo i želimo. Sve je odlično, zdravo, nezasićeno i bez glutena.
Ovu Zdravu orašastu majonezu koristimo kao i one manje zdrave u raznim sendvičima, u jelima  raznim, ali i kao dressing za salate. Naravno, razne ;)
Uživajte!

petak, 2. lipnja 2017.

Antiinflamatorne namirnice 10

Zdrava hrana je odličan početak spriječavanja kroničnih upala koje su često u društvu zdravstvenih problema kao što je pretilost, artritis, rak, razne srčane bolesti, depresija... 
Nije moguće spriječiti baš sve uzroke upala, ali možemo pokušati smanjiti njihove simptome. Starenjem imunološki nam sustav polako slabi i upale su sve češće, no to nam mora biti samo motiv za unošenje zdravije hrane u naš organizam. Znači, ne sliježemo ramenima i ne predajemo se godinama, već unosimo, jedemo, trošimo zdravu i još zdraviju hranu ;)
A to bi, u stvari, trebalo biti prilično jednostavno.
Trebamo samo zamijeniti prerađene namirnice i alkohol hranom koja smanjuje ili sprječava upale.
U raznim grickalicama, prerađenoj hrani i u proizvodima u koje se dodaje šećer ima puno, previše rafiniranih ugljikohidrata, a baš su oni povezani su s kroničnim upalama.
Upalama također pridonose mliječni proizvodi i crveno meso, pa izbjegavanjem takvih proizvoda možemo smanjiti učinke upala. Dodavanjem hrane koja smanjuje, reducira i pomaže kod raznih nevidljivih i vidljivih upala dodatno smanjujemo rizik od kojekakvih bolesti i poboljšavamo zdravlje.
Zato ovdje imamo 10 namirnica odličnih baš za smirivanje i obuzdavanje raznih upala koje u nama žare i pale. 

U 10 najantiinflamatornijih namirnica spadaju:

1. Na prvom mjestu je, naravno; Kurkuma
Moglo se primjetiti koliko se divim i cijenim Kurkumu koja je preodlična za naš mozak i pamćenje, a eto ima i više od dvadeset protuupalnih sastojaka. Tako da se svi moraju potruditi dodavati jelima i trošiti Zlato moje zlatno i točka ;)

2. Na drugom mjestu je prefini losos. Losos nam daje popriličnu
dozu omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalu, a uz to smanjuju i šanse za srčane bolesti, rak, astmu, autoimune bolesti.
U slučaju da nema lososa, poslužit će nam i tuna, sardina, skuša.

3. Evo nam i ukusnih badema. Bademi su kao i losos prepuni omega-3 masnih kiselina, a imaju i vitamin E koji također štiti tijelo od upala.

4. Tu je i povrće tamno zelenih listova, naravno. To su kelj, špinat, brokula i endivija koji imaju visoke razine vitamina E koji nam pomaže kod upala. No, za borbu s upalama nema bolje stvari od vitamina K koji se nalazi u zelenim listovima, ali i u ovih 50 nijansi.
Vitamin K k`o Kelj ;)

5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i polifenolima. Razna istraživanja dokazuju kako je maslinovo ulje, u borbi protiv upala, podjednako dobro kao aspirin ili ibuprofen.
Ili CBD ulje.
Repičino ulje iz posta Skandinavska kuhinja isto je ovdje.
Tu je i ulje avokada koje ima slična svojstva kao maslinovo ulje, a s obzirom da se počinje dimiti pri višim temperaturama za kuhanje je još bolje.

6. Češnjak
Na ovom blogu vjerojatno više nema potrebe spominjati češnjak, ali domaći i sva njegova blagotvorna svojstva na naš organizam. Ono zbog čega ga posebno volimo je to što je sjajan dodatak svakom jelu, a kuhajući ga još pojačavamo njegova antioksidativna svojstva.
Ovdje imamo naravno i luk koji je isto jak pri borbi s upalama.

7. Tu je i zeleni čaj.
Zeleni,  ali i crni čaj sadrže biljne spojeve koji su dobri protiv upala. Zeleni čaj ima odlična protuupalna svojstva.

8. Kiseli kupus
Fermentirana hrana kao što je kiseli kupus ili zelje začinjeno jabučnim octom odlično je sredstvo u borbi protiv upala. Kiseli kupus koji isto sadrži vitamin K potrebno je često koristiti u našoj kuhinji.

9. I tofu je ovdje.
Namirnice na bazi soje imaju omega-3 masne kiseline i izoflavone koji pomažu kod upala. Ako niste ljubitelj tofua, za protuupalni učinak je dobar bilo koji proizvod od soje, ali zašto ne probati Tofu u povrću.

10. Nikako ne mogu i ne smijem preskočiti prekrasne borovnice.

Borovnica ima tako lijepu boju zahvaljujući antioksidantima koji su nam odlični saveznici pri borbi s upalama.
Ako u našem dućanu nema borovnica, mogu nam poslužiti i maline ili jagode. 


Sve to voće ne gubi antioksidativna svojstva čak ni kad je bilo smrznuto.

Naravno, uz sve ovo, nemojte zaboravljati na svemoguće začine!

utorak, 23. svibnja 2017.

Više volimo brzo ili sporo???



... mislim, jesti ??
A odgovor na to pitanje vjerojatno je isti čak i ako nam je na pamet pao seks ;

Pokret iskovan kao odgovor na fast food dolazi nam iz Italije i zagovara kulturu hrane i vina, brani poljoprivredne proizvode i bioraznolikost namirnica, sada već širom svijeta - Slow Food.
Carlo Petrini, pokrenuo je pokret koji je nazvao Slow Food (spora hrana) jer se uvijek protivio jednoličnosti i standardizaciji okusa, a potrebu konzumenata za informacijom o tome što konzumiraju podržavao i branio, štitio je kulturne identitete hrane, gastronomske i naslijeđene tradicije, tradicije prerade i uzgoja hrane, te pokušavao zaštititi domaće i divlje biljne i životinjske vrste.
Uvijek ga je smetalo galopiranje firmi brze hrane koje su obgrizle staru talijansku kulinarsku kulturu, no kad je McDonald's odlučio otvoriti dućan u hranom opsjednutom Rimu, to je bila kap koja je prelila njegovu čašu.
Gigant brze hrane u Rimu!? Na to je morao reagirati.
Shvatio je da bi trebao motivirati obične ljude na preuzimanje kontrole na onime čime se hrane, što rade i kako žive. Znao je da bi problem trebalo internacionalizirati, pokušati ispromovirati gastronomsku kulturi, čuvati poljoprivredne raznolikosti i početi kod ljudi odgajati okus
Osim što prerađena brza hrana mijenja okoliš, ona mijena i način jedenja kod ljudi, koji bi trebao biti - opušteno i u dobrom društvu jesti izvrsnu hranu.
Uslijed svega toga, odlučio je da pokret  Slow  Food, svakog  drugog listopada,  u  staroj  Fiatovoj  tvornici   u   Torinu   održava   sajam  hrane "Salone del Gusto".
Za projekt se na taj način  pročulo diljem svijeta i, iako je projekt osnovan 1989. godine, već duže vrijeme  skoro svi znamo što stvarno znači “slow food”, a Slow Food uredi su po svim državama svijeta.
U Italiji, naravno, pa u Japanu, SAD-u, Švicarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

I što kažete, hoćemo li brzo ili sporo?
Što?
Jesti, seksati se, živjeti …
Za sve od navedenog, moj odgovor je definitivno sporo ;  A vaš?
I eto, ovaj sam post začinila s par mrvica seksa. Svi znamo kako začine treba svaka hrana i znam kako u ovom postu nema recepta, ali malo začina ovdje ne smeta ;)